Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Olasz Újévi hagyományok

2022. december 30. 11:29 - Detti94

sylvester-7669293_960_720.jpg

Köztudott, hogy az olaszok tényleg szeretik élvezni az életet. Mindig is csodáltam a mediterrán mentalitást. Azt, hogy örüljünk minden napnak, a pillanatnak és az életnek. Az ünnepi hagyományok náluk is jelen vannak Szilveszterkor és Újévkor is. Mivel nagy területű országról beszélünk, a szokások régiónként különbözőek lehetnek. 

Ezekből a hagyományokból most összegyűjtöttem néhányat.

La notte di San Silvestro, azaz Szilveszter éjjel

Hozzánk hasonlóan az olaszok is szeretnek ilyenkor szórakozni, bulizni, közösen ünnepelni. Tűzijáték, utcabálok, koncertek, zenészek teszik még hangulatosabbá ezt az estét.

Amikor éjfélt üt az óra, több különböző hagyomány előtt is tisztelegnek. Az éjfél olaszul mezzanotte.

Az olaszok éjfélkor lencsét esznek, hogy szerencséjük legyen. Ez a hagyomány nálunk, magyaroknál is fellelhető. Itthon a lencse inkább a gazdagságot szimbolizálja. A sertés is éppúgy szerencsét hoz, így a lencse mellé általában ezt fogyasztják.

Ilyenkor rizst is bátran lehet fogyasztani. A rizsszemek a pénzérméket szimbolizálják. Főzés során a rizsszemek megnőnek, így ha valaki azt szeretné, hogy vagyonunk növekedjen, rizst kell enni.

Érdekes módon a spanyoloktól is vettek át egy izgalmas szokást. Éjfélkor meg kell enni 12 szőlőszemet, hogy szerencséjük legyen. A 12 szőlőszem a 12 hónapot szimbolizálja.

Az Újév napja, azaz a Capodanno is magával hoz néhány hagyományt.

Nem mindegy, hogy kivel találkozunk éjfél után az utcán. Ha idős ember jön velünk szembe először, akkor szerencsés évünk lesz. Ha kisgyermek vagy orvos jön velünk szembe, akkor lehetséges, hogy balszerencse ér minket.

Ha szeretnénk, hogy mindenképp szerencsés év elé nézzünk, ne felejtsünk el piros alsóneműt viselni. Ez ilyenkor ugyanis szerencsét hoz.

Néhány déli nagyvárosban éjfélkor az emberek régi dolgokat dobnak ki az ablakon. Ezzel iaz újrakezdést szimbolizálják.

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: olasz hagyomány

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr3318014288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása