Olaszország gasztronómiája nagyon sokszínű, régiónként igen változatos. A jobbnál jobb ételek mellett a borkínálat is fantasztikus. Az ország területén több világhírű borrégiót is ismerhetünk. A borkedvelők a fehértől a vörösig, az édestől a szárazig minden létező kategóriát megtalálhatnak, bátran válogathatnak ízlésük és pénztárcájuk szerint.
A borpiac meghatározó országai általában jól áttekinthető, könnyen érthető jelölésekkel látják el a borok címkéit. Segítségükkel könnyebben tudjuk kiválasztani az ételünkhöz és ízlésünkhöz leginkább passzoló bort.
Nézzük most meg, hogy működik ez az olaszoknál:
Hivatalosan 4 fő borkategóriát különböztetnek meg.
Vino da Tavola (VdT)- A legalacsonyabb borkategória. Ebben az esetben nem beszélhetünk földrajzi eredetmegjelölésről. Nem lehetetlen jó borokat találni ebben a kategóriában, viszont ezeket a borokat ritkán exportálják, mert a nemzetközi piacon nem feltétlenül állnák meg a helyüket.
Indicazione Geografica Tipica (IGT)- Ilyen jelölés esetén a címkén feltüntetik, hogy a bor az ország mely régiójából származik. Ugyanakkor ebben a kategóriában az italnak még nem kell olyan szigorú szabályrendszernek megfelelnie.
Denominazione di Origine Controllata (DOC)- Itt már egy magasabb borkategóriáról van szó. Szigorú szabályok alapján, meghatározott helyszínen kell a szőlőt termelni, pontos előírások szerint kell a bort előállítani, a palackozás is az adott területen történik. Olaszországban több mint 300 ilyen bort találhatunk.
Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)- A legmagasabb kategória. Nagyon szigorú állami szabályozás alapján zajlik ezeknek a boroknak a készítése. Összesen 74 DOCG minősítésű bort találhatunk a piacon. Ebben a kategóriában sok Piemonti és Toszkán bor szerepel.
Az, hogy ki milyen borokat kedvel, természetesen egyéni dolog. Ezek a kategóriák segítenek nekünk, hogy eligazodjunk az olasz borok világában, de nem feltétlenül csak a bor besorolása számít. Az egyéni ízlés, az étel, a helyszín és az alkalom is befolyásolhatja, hogy milyen bor lehet megfelelő számunkra. Habár kétségtelen, hogy egy magas minőségű olasz bor garantáltan megállja a helyét a vacsoraasztalon, lehetséges, hogy egy alacsonyabb kategóriában felfedezünk egy számunkra megfelelő bort.
Az ország földrajzi sokszínűsége miatt a borok nagyon változatosak. Régiónként, borvidékenként eltérő tulajdonságokat mutatnak. Az északi és a déli országrészben egyaránt magas minőségű borkészítés zajlik. Az olasz borszőlőfajták sajátos karaktert kölcsönöznek az elkészült italoknak.