Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

5 tipp, hogy az új évben hatékonyabb legyen a nyelvtanulás

2023. január 05. 15:18 - Detti94

 journey-1130732_960_720.jpg

Őszintén szólva, nem vagyok az újévi fogadalmak híve. Szerintem nem érdemes dátumhoz kötni a fejlődésünk megkezdését. Ennek ellenére fontosnak tartom, hogy legyenek céljaink, elhatározásaink. Ma is elkezdhetjük a változást, nem csak január első napján. Az egyik legnagyobb ajándék, ha értünk és beszélünk egy vagy több idegennyelvet. Én hiszek a már-már közhelyesnek hangzó mondásban, miszerint " ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy". A nyelvtanulás kaput nyit a világ megismeréséhez, az utazáshoz, az emberekhez.

Íme néhány hasznos tanács, ha komolyan szeretnétek megtanulni egy nyelvet.

1. Olyan ország nyelvét válasszuk, amelynek érdekel a kultúrája. 

Esetleg van egy ország, ahol szívesen élnél? Vagy egy hely a világon, ahová nagyon szeretnél elutazni, mert lenyűgöz a kultúrája? Ebben az esetben érdemes ennek az országnak a nyelvét megtanulni. Az sem feltétlenül probléma, ha egy "kis nyelvet" választunk és nem világnyelvet. A munkaerőpiacon a különleges nyelveknek is éppúgy helye van, így hasznossági szempontból sem minden esetben a legnagyobb nyelvekből tudunk profitálni. Tény hogy az angollal vagy némettel rengeteg lehetőségünk van, de szerintetek hány ember jelentkezne egy olyan állásra, ahol észt, finn vagy lett nyelvtudást várnak el? Sokkal kevesebben, hisz nem sokan tanulják ezeket a nyelveket. Mindenképpen javaslom egy világnyelv megtanulását, de mellé nagyon hasznos akár egy kis nyelv is.

2. Inkább napi 10-15 perc, mint hetente egy alkalommal több óra

Személyes tapasztalatom, hogy a folyamatos tanulás sokkal hatékonyabb, mintha kevesebb alkalommal nagyobb anyagrészt szeretnénk megtanulni. Ha folyamatosan tanulunk, kis lépésekben, akkor sokkal elmélyültebb tudásra tehetünk szert és a lelkesedésünk is tovább kitart, mintha órákig izzasztjuk magunkat egy-egy nyelvtani szabály vagy szószedet fölött.

3. Vedd körbe magad a nyelvvel

Ma már rengeteg lehetőség van a digitális világban arra, hogy hangoskönyveket, zenéket, filmeket vagy sorozatokat tölthessünk le idegennyelven. Külföldi tv csatornák, idegennyelvű könyveket forgalmazó boltok, online kommunikációs terek is színesítik a palettát. Személy szerint én nagyon sokat tudtam ezekből profitálni a nyelvtanulás során. A beszéd is elengedhetetlen, így ha van rá mód, keressünk olyan csoportokat, közösségeket, ahol tudjuk használni a megtanultakat. Ha kizárólag egyedül tanulunk, könnyen passzívvá válhat a nyelvtudásunk.

4. Ne add fel az első kudarcoknál

A nyelvtanulás egy komplex, összetett és hosszú távú folyamat. Komoly eltökéltséget és kitartás kíván. Ha az elején úgy érezzük, hogy nem megy a nyelvtan, nehezen jegyezzük meg a szavakat, ne hátráljunk meg. Sok gyakorlással hozzá fogunk szokni, rááll az agy az adott idegennyelvre és sokkal könnyebbé válik. Mindig az első lépést a legnehezebb megtenni, és az első időszak a legnehezebb. Ha szokásainkat aszerint alakítjuk, hogy mindig tanulunk egy keveset, próbáljuk korrigálni a hibáinkat, akkor előbb vagy utóbb a siker is a miénk lesz.

5. Ne az időre, hanem a hatékonyságra fókuszáljunk

Általában nagyon lelkesen vágunk bele a nyelvtanulásba. Fontos tudni, hogy bármennyire is lelkesek vagyunk, nem fogunk 2-3 hónap után felsőfokon beszélni. Azonban hosszú távon nem az idő hossza, hanem az időbe belefektetett tanulás és gyakorlás hatékonysága hozza meg a sikert. Ha nagyon fáradtak vagyunk, fölösleges órákon keresztül szavakat és nyelvtani szabályokat magolni. Ha kipihentek vagyunk, ugyanazt az anyagot meg tudjuk tanulni sokkal rövidebb idő alatt. A kulcs inkább a rendszeresség és a hatékonyság.

2 komment
Címkék: nyelvtanulás

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr5718019028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Motorogre 2023.01.06. 19:20:01

Köszönjük, érdekes gondolatok. Persze mindenki saját elképzelése, tervei alapján használja fel ezeket. Pl. egy kis nyelv tanulása esetén nem lehet világslágereket dúdolni (ad. 3. pont), és lássuk be: egy családi kapcsolatok (oda ment férjhez) révén ezt a nyelvet beszélő honfitársunkkal nem vehetjük fel a versenyt - legalábbis nyelvtudásban sosem.

Érdemes elmondani: egy középfokú nyelvtudáshoz kb. 2 000 (kettőezer) tanulási óra kell, ebből kb. 40 % szervezett oktatásban , a többi egyéni tanulással. És ehhez két dolog kell: fenék és akaraterő. De nem lehetetlen ha megvan a motíváció (karrier, fizetés, kiküldetés vagy a leghatékonyabb: szerelem).
A 4. ponthoz: a tanulási folyamat hullámos: az alapok megtanulása után gyorsan elégedett lehet a nebuló, majd a középszintre történő emelkedés - a várakozással szemben - nehezebben megy. Ahogy a poszterina írja: nem szabad feladni !

És még egy: egy idegen-nyelv ismeretének számos vetülete van, válasszuk ki melyikre van szükségünk. A könyvelő hibátlanul dolgozhat idegennyelven - de az autóját nem tudja beadni a szervízbe. A mérnök sikeres külhonban - de ne várjuk hogy szakácskönyvet olvasson fel. A legnehezebb az orvos/ápoló dolga: az akutt beteg töredező életjeleit kell megértenie, kikérdeznie.

Detti94 2023.01.06. 20:39:34

@Motorogre: Köszönöm a hasznos észrevételeket. :)
süti beállítások módosítása