Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

5 érdekes finn étel

2023. augusztus 09. 13:33 - Detti94

salmon-1238248_1280.jpg

Ezidáig még nem sikerült eljutnom Finnországba, de a finn barátaim már többször meglátogattak Budapesten. Néhány éve nyelvtanfolyamra is jártam, ahol természetesen az ételekről is szó esett, hiszen egy ország kultúrájának a gasztronómia is szerves része. Összegyűjtöttem 5 olyan ételt, ami valamilyen okból kifolyólag nagyon érdekes és bizonyos értelemben furcsa számomra.

1. Mämmi

Talán az egyik legtradicionálisabb desszert. Rozslisztből és rozsmalátából vízzel felfőzött puding. Az eredeti receptben nincsen semmiféle fűszer, csupán egy kis só. Ma már természetesen sok verzió létezik. Gyakran adnak hozzá fahéjat, kakaóport, esetleg reszelt narancshéjat vagy olajos magvakat. A kinézete elég bizarr. Tejtermékekkel és joghurttal fogyasztják. A Húsvéti ünnepi asztal elmaradhatatlan étele.

2. Viili

A híres finn aludttej. Rengeteg videó kering az interneten, ahol vloggerek tesztelik ezt azt ételt. Az állaga nagyon nyúlós, szinte mint a rágógumi. Más mint a nálunk kapható aludttej vagy kefír. Számomra kevésbé meghökkentő, mint a mämmi, de mindenképpen furcsa. Azonban nagyon szívesen megkóstolnám. Nálunk sajnos nem lehet kapni, esetleg online tudunk rendelni. Kimondottan finn termék, így megvásárlására a Skandináv-félszigeten van lehetőségünk.

3. Kalakakku

A "kalakakku" szó szerinti jelentése haltorta. Tavasszal és nyáron előszeretettel készítik ezt az ételt. A recept füstölt lazacot, tejszínt, sajtkrémet, rozsos morzsát tartalmaz. Furcsasága ellenére azt gondolom, hogy a magyar ízléshez viszonylag közel áll. Baráti összejövetelek alkalmával bármikor megállja a helyét. Személy szerint leginkább előételként tudnám elképzelni.

4. Salmiakki

A salmiakki egy nagyon megosztó finn cukorka. Édesgyökér kivonatot tartalmaz, a legtöbb változatának  kissé sós íze van. A legsósabb, legintenzívebb ízű az "apteekin salmiakki", azaz a gyógyszertári salmiakki. Kis, rombusz alakú, igen sós cukorka. Volt szerencsém több változatát is megkóstolni és ez lett a személyes kedvencem. Enyhébb, kissé édeskés ízű verziók is elérhetőek, ilyen például a "salmiakki ruutu"

5. Lohikeitto, a finn lazacleves

Először is megragadnám az alkalmat egy kis nyelvtanulásra. A "lohikeitto"  segítségével két új szót is elsajátíthatunk. A "lohi" jelentése finnül a lazac, a "keitto" pedig leves. A mi halászlevünktől merőben eltérő, de nagyon finom. Magyarként esetleg furcsa lehet, hogy nem a megszokott, erősen pirospaprikás változatot kóstoljuk, de nekem kimondottan ízlett, mikor először készítettem. A receptben lazac, krumpli, répa, újhagyma, kapor, tejszín, hal alaplé és citrom is szerepel.

Ennek a finom levesnek szeretném megosztani a receptjét veletek:

Hozzávalók:

500 g lazac

1 ek vaj

3-4 nagyobb darab krumpli

1 póréhagyma

3-4 db sárgarépa

1,5 l hal alaplé

2 dl tejszín

egy csokor friss kapor

só, bors ízlés szerint

citromlé ízlés szerint

Első lépésként a zöldségeket megmossuk, meghámozzuk. A póréhagymát karikára, a répát és a krumplit kockára vágjuk. A felaprított zöldségeket forró vajon lepirítjuk, majd felöntjük az alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Ha a zöldségek majdnem megpuhultak, beletesszük a felkockázott lazacot. Nagyjából 15 perc alatt összefőzzük. A tejszín hozzáadásánál érdemes magát a tejszínt egy külön tálba önteni és hozzáadni 1 merőkanálnyi levet a készülő levesünkből. Így megakadályozzuk, hogy a tejszín kicsapódjon a forró levesben. A kaprot megmossuk, felaprítjuk és a leveshez adjuk, majd citromlevet is öntünk bele.

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr6318189879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása