Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Finn karácsonyi hagyományok

2022. december 22. 15:02 - Detti94

 santa-claus-1906513_960_720.jpg

Úgy gondolom, hogy senkinek nem nehéz elképzelni egy gyönyörű karácsonyi időszakot Finnországban. Egy olyan országról beszélünk, ahol sokat esik a hó, hideg van és itt található Lappföld, a Mikulás hazája. A finnek a Mikulást "Joulupukki"-nak hívják. A decemberi időszakban Finnország egyik legkiemeltebb turisztikai célpontja Rovaniemi, mely Lappföld legnagyobb városa, a hely a tél közeledtével csodálatos karácsonyi pompába öltözik. A gyermekeket és a felnőtteket is egyaránt elvarázsolja. Mint minden országban, a finneknél is kialakultak a sajátos hagyományok és szokások, melyek az ünnepekhez kapcsolódnak. Ezek közül hoztam most néhányat nektek.

December 24-én délben, Turkuban az egykori fővárosban kihirdetik a Karácsonyi Békét

Ezt a tv és a rádió is élőben közvetíti. Ha külföldről szeretnénk figyelemmel követni az eseményt, online az interneten keresztül a világ bármely pontjáról van lehetőségünk. Nagyon fontos pillanat, mely régi hagyományra nyúlik vissza, az 1300-as évekből. Ekkor tilos vadászni vagy veszekedni. Az emberek szívébe béke költözik, megkezdődik a meghitt ünneplés.

 A Karácsonyi szauna

Természetesen a fontos ünnepek és családi események nem telhetnek el szauna nélkül. Ilyenkor a szauna helyiségét karácsonyi dekorációval díszítik, ünnepi illóolajokkal teszik hangulatosabbá a helyet. A család ilyenkor együtt relaxál a szaunában és hangolódik az ünnepekre. Ez az esemény December 24-én délután történik, ezután a család elfogyasztja a karácsonyi vacsorát és nem felejtenek el egy kis étellel készülni a szauna manónak sem.  Vacsora után pedig meglátogatja őket Joulupukki az ajándékokkal.

A glögi és a piparkakku

Sok országhoz hasonlóan a finnek is előszeretettel fogyasztják ilyenkor a forralt bort, finn nevén a "glögi"-t és a mézeskalácsot, vagyis a "piparkakku"-t. Legtöbbször otthon készítik el ezeket a finomságokat, de természetesen más európai országokhoz hasonlóan a Karácsony közeledtével itt is ellepik utcai árusok az adventi időszakot, így van lehetőség ezeknek a megvásárlására is az utcai vásárokban vagy akár boltkoban is.

A Joulupukki

A Karácsony szimbóluma a Mikulás. Minden bizonnyal az egyik legismertebb személy a földön. A Télapó, vagyis a Joulupukki karaktere Finnországból származik. Korvatunturi városában lakik, nevének eredeti jelentése "karácsonyi kecske". Ma már küllemét tekintve teljesen megváltozott. Az eredeti kinézete elég ijesztő volt, szarvakkal, kecskére hasonlító kinézete volt. "Nuuttipukkinak" hívták pogány hagyományhoz kapcsolódik a neve. Ijesztgette a gyerekeket, járta a házakat. Álarcot, szarvakat és szőrt öltött magára, ajándékokat és megmaradt ételt kért. Termékenységi varázslást végzett.

A mai Mikulás szerencsére ettől teljesen eltérő. Akárcsak a világ számos országában, a finneknél is ajándékot hoz a gyerekeknek. Piros ruhája, hatalmas szakálla, jóságos karaktere van.

 A finn karácsonyi ételek

A finnek az ünnepi ételek elkészítésekor is hűek hagyományaikhoz. Az asztalon Karácsonykor is sok különböző finomság található. A karácsonyi asztal finnül a "joulupöytä". Az egyik legfontosabb a sült sertéssonka, melyet sokféle körettel kínálnak. Pácolt halételek, saláták és főtt krumpli is készül az ünnepi asztalra. A saláták közül a céklasaláta és a gombasaláta a legtipikusabbak.

A pácolt hering is tipikus, majdnem minden asztalon megtalálható halétel. Különböző ízesítésekben el lehet készíteni. A karácsonyi menü egyik éke a lazac, melyet a finnek előszeretettel fogyasztanak az év minden szakaszában.

Kedves hagyomány a karácsonyi rizspuding, melybe a családok mindig egy szem mandulát tesznek és elkeverik benne. Az a személy, aki megtalálja a mandulát a tányérjában, szerencsés lesz, kívánhat valamit, ami beteljesül. Sokan Szenteste napján délben fogyasztják el a rizspudingot.

A finn konyha gyakori elemei a különböző rakottasok, vagyis "laatikko"-k. Ezeket vegetáriánus és húsos formában is elkészíthetjük. Egyben sült krumpli vagy répapüré, vagy zölsdéges rakottas, de akár májas rakottas is készíthető. Ezt úgy kell elképzelnünk, mint egy kisebb méretű tepsit. Karácsonykor is gyakran tesznek ilyet az ünnepi asztalra,

Az ételekhez általában rozskenyeret is kínálnak.

A mézeskalácson kívül hagyományos édesség még a szilvalekváros péksütemény, mely kelt tésztából készül.

 

 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr5718008388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2022.12.24. 03:16:33

Ééérdekes, hogy ez a két szó mennyire egyforma a svéd verzióval (glögg és pepparkaka), miközben szinte nincs is több szó ami hasonlítana a két nyelven belül... :D
(Jó, nyilván túlzok, biztos van, de nagyon nem jellemző)

Detti94 2022.12.26. 17:32:18

@geegee: Igen, ezek tényleg nagyon hasonlóak :)
süti beállítások módosítása