Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

10 tény Genováról, az olasz kikötővárosról

2023. március 17. 07:54 - Detti94

genova.jpg

Genova egy méltán híres kikötőváros Észak-Olaszországban. Kedvelt turistahely, azonban nincs a legnépszerűbb itáliai városok között. Februárban tettem egy hosszabb látogatást Olaszországba, ugyanakkor eredeti terveim között nem szerepelt, hogy meglátogatom a várost. Végül a kéthetes tartózkodásom utolsó napjaiban hirtelen úgy döntöttem, hogy ellátogatok ide. Összegyűjtöttem nektek néhány hasznos információt a városról.

Itt van Európa egyik legnagyobb tengeri akváriuma

Az egyik legismertebb látnivaló a városban. Igazi színvonalas családi program lehet. Sokakat vonz, így a jegypénztárnál hosszú sorok alakulhatnak ki. Érdemes nyitás előtt egy kicsivel érkezni. A belépő elég drága, de azt gondolom, hogy megéri. Remekül bemutatja a tengeri élővilágot, láthatunk medúzákat, delfineket és lamantinokat is.

Innen származik a focaccia

Ha böngésszük a receptes oldalakat, akkor lehetséges, hogy belefutunk az igazi, eredeti focaccia receptjébe, amit néhol "Focaccia Genovese"-ként is emlegetnek, nem véletlenül. A focacciának Genova a szülőhazája. Szinte minden utcában található legalább egy bár, vagy pékség, ahol megkóstolhatjuk ezt a helyi fogást. 

Innen származik Kolumbusz Kristóf

Genova a történelem során nagyon fontos szerepet töltött be. Kiemelt gazdasági, kereskedelmi és politikai központ volt. Innen származik Amerika felfedezője, Kolumbusz Kristóf, akinek házát is megtekinthetjük a városban.  Az olaszul "Casa di Colombo" sajnos nem egészében maradt ránk, csak egy nagyon kicsi részét őrizte meg az idő.

A pesto hazája

Az itáliai konyha egyik jellegzetessége a pesto. Ezt az egész országban előszeretettel készítik, ugyanakkor még mindig inkább az északiakra jellemző a gyakoribb fogyasztása. Eredeti hazája ennek a fogásnak is Genova. Az éttermekben érdemes megkóstolni néhány ilyen fogást. Mindenhol széles választék áll rendelkezésre.

A strandjai nem a legalkalmasabbak fürdőzésre

Habár tengerparti város, a turisták nem kimondottan a fürdőzés miatt keresik fel. Ha találunk fürdőzésre alkalmas helyet, az infrastruktúra nem a legjobb és a tenger is viszonylag gyorsan mélyül. Mivel komoly kereskedelmi központ, nagy a nemzetközi teherhajóforgalom.

Az óváros nagyon hangulatos

Genova történelmi szerepe vitathatatlan. Az óvárosban sétálva a szűk utcákon szinte kizárólag régi, akár több száz éves épületeket láthatunk. Mivel az utcák valóban nagyon keskenyek és az épületek magasak, kevés fény jut be az épületek közé. Séta közben kicsit visszarepülhetünk a régi időkbe. Néhol a város kicsit szomorkásnak tűnhet, de a hangulatos tengerpart vagy a gyönyörű templomok kárpótolhatnak minket.

Nem olyan zsúfolt, mint sok más olasz nagyváros

Mivel kevésbé veszik célpontba a turisták Genovát, nem kell akkora tömegre számítani, mint Rómában vagy Firenzében. Természetesen mindenhol fellelhetőek kisebb-nagyobb turistacsoportok, de jóval kisebb számban mint például az előbb említett helyszíneken. Ennek ellenére a szűk kis utcákon előfordulhat, hogy sok ember összezsúfolódik.

A tömegközlekedés viszonylag jó

Ha valaki a városban nagyobb távolságot szeretne megtenni, akkor a buszok mellett metró is rendelkezésre áll. A menetrendekről érdemes előre tájékozódni, ugyanakkor meg kell említeni, hogy a menetrendet nem mindig tartják pontosan. A gyakori jegy ellenőrzésre is számítani kell. Ottlétem alatt többször találkoztam ellenőrökkel. Nem érdemes kockáztatni, mert a büntetés elég magas összeg.

A panoráma lenyűgöző

A  várost körülölelő hegyekről a kilátás csodálatos. Láthatjuk az elénk terülő várost, a tengert, a kikötőt, a hatalmas hajókat. Ha hosszabb időt itt töltünk, érdemes lehet erre is időt szakítani.

A kikötő nem mindenhol szép

A teherhajók miatt a kikötő bizonyos részei nem mondhatók szépnek. Leginkább konténereket, raklapokat és a szállításhoz szükséges járműveket láthatjuk a partok mentén. Ez ne szegje kedvünket, mert ez a város is rengeteget tud mutatni. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr6618073706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása