Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Kahvitauko- vagyis kávészünet Finnországban

2024. február 27. 14:03 - Detti94

coffee-1974841_1280.jpg

Tudtátok, hogy az északi országokban fogyasztják a legtöbb kávét Európában? Pedig ez az igazság. Finn barátaim esetén is észrevettem, hogy a kávé bizony jöhet minden mennyiségben, reggel, délben, este. A munkaközi kávészünetek elviselhetőbbé teszik a hideg, fagyos téli napokat, vidámabbá a melegebb hónapokat. 

Nem véletlenül jelentek meg az északi jellegű kávézók is világszerte. Sajátos, nyugodt hangulatuk miatt bárki számára kiváló kikapcsolódás egy ilyen hely meglátogatása. Budapesten is van ilyenre lehetőségünk, ahogy számos más európai városban is. A tipikus péksütemények mint a pulla vagy a korvapuusti sem maradhatnak ki a kínálatból. Az internet segítségével bármikor rákereshetünk ezeknek a sütiknek a receptjére, így otthonunkban is könnyen megteremthetjük a meghitt északi hangulatot, ráadásul sokkal olcsóbban is. 

Finnországban a kávészünet minden napszakban jelen van és igencsak meghatározza a munkanapokat. Egy kávé reggel, majd ebéd után és még a délután folyamán is. Sokkal jobb így a nap, nemde?

Nos, megragadva az alkalmat, tanuljunk egy kicsit finnül. Hogy is nevezhetjük ezeket a kávékat, melyeket különböző napszakokban fogyasztunk?

aamukahvi- reggeli kávé

päiväkahvni- déli, vagy napközbeni kávé

iltakahvi- esti kávé

A tapasztalatom és elmondások alapján a finnek kissé távolságtartóak, a kávészünetek azonban remek alkalmat teremtenek a beszélgetésekre, egymás közelebbi megismerésére. Akár csapatépítőként is fel lehet fogni egy munkahely esetén. Persze nem minden esetben beszélgetnek és nevetgélnek hangosan mialatt együtt kávéznak. A csend és a hallgatás egy nagyon "finn dolog". Mikor először megtapasztaltam, kimondottan kényelmetlenül éreztem magam. Náluk azonban egyáltalán nem számít negatív dolognak, ha körbeülik az asztalt és csak csöndben ülnek egymás mellett.

A kávékultúra is egy olyan dolog, ami helyenként és nemzetenként mást jelent, más funkcióval bír. Ettől is nagyon csodálatos és sokszínű a világ. Mindenki máshogy közelíti meg a dolgokat, más szempontból fontosak bizonyos ételek, italok, hagyományok. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr8618340653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása