Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Svéd szavak a finn nyelvben

2023. november 16. 12:24 - Detti94

sweden-916799_1280.jpg

A finn nyelv minden szempontból egyedi és semmihez sem fogható. Finnugor nyelvként hozzánk hasonlóan eléggé elszigetelt e tekintetben a saját régiójában. Észak-Európában a germán és a balti nyelvek dominálnak. Természetes folyamat, hogy a nyelvek hatnak egymásra, a különböző nemzetek szavakat és kifejezéseket vesznek át egymástól. A finnek speciális helyzetben vannak, mert országukban a svéd is hivatalos nyelv. Előző bejegyzésemben írtam egy kicsit a svédség napjáról, amit november 6-án ünnepelnek. Főként a svéd nemzetiségi óvodák és iskolák tartanak ilyenkor nagyszabású rendezvényeket, hagyományőrző programokat.

Nézzünk meg néhány átvett szót:

ágy: sänky (FI)- säng (S)

jog: laki (FI)- lag (S)

megye: lääni (FI)- län (S)

polc: hylly (Fi)- hylla (S)

csatorna: aalloppi (Fi)- avlopp (S)

sajt: juusto (Fi)- ost (S)

A finn ábécében találhatunk egy különleges karaktert, amit szintén a svéd nyelvből kölcsönöztek, többek között az átvett szavak miatt került a karakter a finn írásba, ez a "ruotsalainen oo", azaz a svéd "oo". -> "Å" A karakter megtalálható például az Åland- szigetek nevében is.

Finnország lakosságának körülbelül 5%-át teszik ki a svédek, akik a finnugor országon belül egy germán nyelvi szigetet képviselnek. Az országban működnek svéd színházak, tévécsatornák, weblapok és egyéb művészeti intézmények.  A legtöbb lehetőség természetesen a fővárosban és a nagyvárosokban, valamint a svédek által sűrűbben lakott területeken van.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr7418259961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása