Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Valle d'Aosta: 5+1 tény a kastélyok földjéről

2023. szeptember 20. 09:20 - Detti94

valle-daosta-4069092_1280.jpg

Valle d'Aosta talán a kevésbé közismert olasz régiókhoz sorolható, Svájccal és Franciaországgal is határos. A területének csaknem teljes egésze hegyvidék, ahol nagyjából 100 középkori várra, kastélyra bukkanhatunk. A régió székhelye Aosta, ezt a várost még a rómaiak alapították. Olaszország egyik legrejtélyesebb szeglete a történelem, kultúra kedvelőinek és a természet rajongóinak is rengeteg élményt tartogat. Csodálatos túraútvonalak, középkori épületek és várak, télen sípályák várják az ide látogatókat.

Igyekeztem összegyűjteni 5+1 érdekességet nektek erről a mesebeli helyről.

Itt található Nyugat-Európa legmagasabb hegye

Ha Valle d'Aosta neve valakinek nem lenne ismerős, akkor is biztosan hallott már a Mont Blanc, vagy olaszul Monte Bianco hegyéről. Nem csupán Nyugat-Európa, hanem az Európai Unió legmagasabb hegye is. Emiatt a hegymászók kimondottan kedvelik és szívesen felkeresik.

A régió kétnyelvű

Aki szereti a kulturális-és nyelvi sokszínűséget, annak biztosan nagyon fog tetszeni ez a hely. A régióban az olasz és a francia is használatos, a feliratok többnyire minkét nyelven olvashatóak régió szerte. Természetesen a turisták által frekventált helyeken angolul vagy németül is könnyedén megértethetjük magunkat.

Mint minden olasz régióban, itt is sok finom ételt kóstolhatunk

Olaszország területe 20 régióra oszlik. Ennek is köszönhetően helyenként eltérő ételeket kóstolhatunk. Valle d'Aosta földrajzi adottságai miatt kevéssé a mediterrán, inkább a hegyvidékeken ismert konyha jellege érvényesül. Innen származik a híres Fontina sajt és a Mocetta nevű felvágott is.

Az ország legkisebb régiója, kevés lakossal

A kis régiót mindössze nagyjából 130000 lélek lakja. A helyiek leginkább a völgyekben építkeztek, ezeken a részeken sokkal nagyobb a népsűrűség, mint a magasabban fekvő területeken. A legfontosabb városuk természetesen Aosta, de Piemont közelsége miatt Torino vagy Milano sem olyan távoli város. Érdemes lehet tehát egy Piemonti városnézés mellé betervezni egy néhány napos látogatást Valle d'Aostában.

Különleges dialektusokat hallhatunk a területen

Ez nem véletlen, hiszen említettem, hogy a hely nagyon közel van a francia határhoz. Természetesen a nyelvek hatottak egymásra, így ennek a két nyelvnek érdekes és egyedi dialektusai alakultak ki. Továbbá néhány német dialektus is fellelhető, de inkább a francia és az olasz nyelv érvényesül.

+1

Talán az egyik leghíresebb látnivaló a római híd, amit Toursi Szent Márton tiszteletére emeltek. Ez nekünk, magyaroknak azért lehet külön érdekesség, mert Márton Pannónia területén, Savariaban, a mai Szombathelyen született. A hídhoz egy legenda is kötődik. Szent Márton zarándokútján nem tudott átkelni a Lys folyón, ekkor megjelent az ördög, aki segítségét ajánlotta: épít egy hidat, cserébe azt kérte, hogy az első élőlénynek, aki átkel ezen a hídon, elragadhassa a lelkét. Szent Márton elfogadta az ajánlatot, az ördög megépítette a hidat, majd az egyezség értelmében várakozni kezdtek az első átkelőre. Szent Márton egy darab kenyeret dobott a híd közepére, ennek köszönhetően az első átkelő egy kóbor kutya volt. Az ördög nagyon dühös lett, hogy Márton csőbe húzta, de már nem tudott mit tenni.

A helyiek a legendát minden évben felelevenítik az általuk rendezett karneválon.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr3018217197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása