Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Tammikuu: Január Finnországban

2024. január 23. 07:41 - Detti94

winter-1367153_1280.jpg

Tammikuu, a tél szíve, a téli időszak közepe. A tél, a fagy és a hideg Finnországban természetesen sokkal inkább érvényesül. A "tammi" egyik jelentése a szív. Így méltán nevezhetjük január hónapját a tél szívének. A leghidegebb, legsötétebb hónap, ami sajátos küllemet és hangulatot kölcsönöz az északi országoknak.

Ebben a zord időben a finnek is megpróbálják hangulatossá, otthonossá tenni lakásaikat, belső tereiket. A téli sportok szerelmesein kívül kevesen töltik ilyenkor idejüket a szabadban. Az alkoholon kívül sok más ital is előkerül, gyakran készítenek forró teát, glöggit vagy forró kávét. Európában a Skandináv-félszigeten fogyasztják a legtöbb kávét, a finnek is az élvonalban vannak. A nagy hidegben kiváló program lehet egy otthoni összejövetel, vagy egy kávézói találkozó. Én személy szerint már otthon is szerveztem finn hangulatú összejövetelt, ahol a kávé mellett a jól ismert finn sütemények a korvapuusti és a pulla is előkerültek. 

A turistáknak Lappföld is számos lehetőséget kínál a téli időszakban. Megnézhetjük, hogy élnek az ottani őslakosok, a lappok. Meglátogathatjuk Joulupukkit, a finn Mikulást is. A legközkedveltebb téli város Rovaniemi. A karácsonyi időszakban az egyik legdrágább és legnépszerűbb város, de aki egy kis karácsonyi nosztalgiára vágyik, annak januárban is érdemes lehet ide látogatni. Ha a hidegben töltött idő után kicsit átmelegednénk, akkor bármikor megtehetjük azt egy finn szaunában. Ami nekünk luxusnak tűnik, az a legtöbb finn házban vagy szálláson teljesen természetes.

A hideg időre nem érdemes korlátként tekinteni. Persze egy tavaszi vagy nyári séta sokkal kellemesebb és kényelmesebb, mint a mínuszokban róni az utcákat és járni a természetet. Az egyedi hangulat azonban kárpótolhat minket. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr4318309259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása