Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

A lengyel hónapok nevei és jelentésük

2022. november 04. 07:56 - Detti94

river-6838322_960_720.jpg

A lengyel a Nyugati szláv nyelvek egyik képviselője, anyanyelvi beszélőinek száma megközelítőleg 50 millió fő. Sokaknak furcsán és idegenül hangzik a sok mássalhangzó, a "zs" a "cs" és az "s" hangok dominanciája. Azonban egy különleges és nagyon szerethető nyelvről van szó. A nyelv megtanulásával közelebb kerülhetünk egy gyönyörű ország kultúrájához. További pozitívum, hogy nekünk, magyaroknak viszonylag könnyen megközelíthető ország, így bármikor kiruccanhatunk kirándulni Krakkóba vagy Zakopaneba.

Egyik különlegessége, hogy a hónapok neveit nem a latinból emelték át a lengyelek, így ezt kicsit nehezebb, de ezzel együtt érdekesebb megtanulni. Ez is egy bizonyítéka annak, hogy a szláv nyelvek közül a lengyel áll a mai napig legközelebb az ószláv nyelvhez. A különleges "ą " és "ę" betű is innen ered, az ószlávból és már csak a lengyel írás használja. További érdekesség, hogy ebben a nyelvben csak "w" létezik. Az egyetlen "v"-vel írott szavuk a "veto".

Na de nézzük is meg a hónapokat:

styczeń- január: A szó valószínűleg a "siec" szóból ered, mely a fák kivágására utalhat. Nem meglepő, hisz a szláv őshazában meglehetősen zord telek voltak, így szüksége volt az embereknek tűzifára. Egy másik feltevés szerint a "stykać" szóból származtatható, melynek jelentése találkozni, csatlakozni. Így az új év kezdetét jelzi a hónap.

luty- február: A luty egyik jelentése fagy, másik jelentése pedig zord, kegyetlen. Magától értetődően az ebben az időszakban megszokott hideg és barátságtalan időjárásra utal.

marzec- március Ebben az esetben is két külön feltevésről, jelentésről beszélhetünk. Az első lehetőség az, hogy ezt a szót a latinból emelték át, mások szerint azonban a "marznąć" szóból származtatható, amely azt jelenti, hogy megfagyni.

kwiecień- április Ennek a hónapnak a neve a "kwiat" szóból származik, melynek jelentése virág. Áprilisban már előbújtak a növények, elolvadt a hó, egy sokkal barátságosabb időjárás kezdődött.

maj- május: Az egyetlen hónap, melynek nevét biztosan a latinból vették át, a "maius" szóból.

czerwiec- június: A "czerw" jelentése lárva. A méheknek és a lepkéknek a lárváit nevezték így, ezeket a kis kukacokat ebben a hónapban összegyűjtötték és egy bizonyos fajta piros festéket készítettek belőle. Emiatt akár a piros "czerwony" szóból is eredhet, amely a piros színt jelenti.

lipiec- július: A "lipa" szó jelentése hársfa. Gondolom mindenki fel tudja idézni a nyári esti sétákat, amikor a hársfa virágának illata száll a levegőben. Ezt a hónapot erről, a hársfáról, a virágzás időszakáról nevezték el.

sierpień- augusztus: A "sierp" jelentése sarló. Ilyenkor arattak, szüreteltek. Ennek megfelelően nevezték el az év ezen időszakát. A szláv emberek életmódja is nagy összhangban volt a természet körforgásával. Nyáron szükségszerű volt felkészülni az év hideg időszakára.

wrzesień- szeptember:A "wrzosy" szóból származik, ami a hanga virágot jelenti. Ebben a hónapban virágzott ez a szép növény. A hanga egyes kultúrákban szerencsehozóként is ismert.

październik- október:A "paździerz" szóból ered. Ennek jelentése kóc vagy száraz fa. Régen a kenderből és a lenből készítették a ruhákat. A szél ezeket a száraz "kócokat" fújta, melyek a feldolgozás maradványai voltak.

listopad- november: Azt hiszem, az őszről mindenkinek a lehulló színes falevelek jutnak az eszébe. Ennek a hónapnak pontosan ebből a két szóból származik a neve. A "liście " leveleket jelent, a "padać" ige jelentése esni, leesni.

grudzień- december: A "gruda" a kővé fagyott, kemény földcsomót jelenti. Innen tudták, hogy ismét beköszöntött a tél. A hideg és a fagy kővé dermesztették a földet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr7917969830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása