Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Újévi szokások Finnországban

2022. december 31. 18:53 - Detti94

ujevfinn.jpg

Hyvää uutta vuotta!

Azaz, Boldog új évet! Kiáltják a finnek, amikor december 31-én éjfélt üt az óra. A világ minden táján szeretik az emberek ünnepelve köszönteni az új esztendőt. Ezt a finnek hozzánk képest egy órával előbb teszik. Ők már más időzónába esnek. Amikor mi még a pezsgőspoharakat sem készítettük ki, ők már tűzijátékkal, itallal, énekléssel ünneplik az új esztendőt.

Természetesen Finnországban is találkozhatunk különböző újévi hagyományokkal, babonákkal. Ebből hoztam most néhányat nektek:

Először is, hozzánk hasonlóan ők is hoznak különböző újévi fogadalmakat, amiket vagy betartanak, vagy nem :) Ezekhez a fogadalmakhoz ők is kétségekkel állnak, akárcsak a világ többi részén. Ennek ellenére vannak bőven, akik különböző célokat határoznak el, amiket megtesznek a következő tizenkét hónapban.

Az ételek is fontos szerepet játszanak ilyenkor. Hagyományosan virslit fogyasztanak krumplisaláta vagy sültkrumpli kíséretében.  A svédasztalos kiszolgálás a legelterjedtebb Szilveszterkor is. Többféle ételt tálalnak az asztalra, és mindenki szed magának, amennyit gondol. Így elkerülhető a fölösleges pazarlás. Éjfélkor pedig ugyanúgy pezsgővel koccintanak, akárcsak mi. A svédasztalon helyet foglalhat még sonka, különböző sültek, felvágottak és desszertek is.

A fiatalok előszeretettel ünnepelnek különböző szórakozóhelyeken vagy bárokban. A Skandináv-félsziget országaiban nagy kultúrája és hagyománya van az alkohol fogyasztásnak, színvonalas és sokszínű a paletta. Szilveszter éjjel az éttermek és a szórakozóhelyek tele vannak ünneplő fiatalokkal. Említettem már, hogy hívják a finnek az Újévet? Uudenvuodenaatto. Ebből is kiderül, hogy a finnek nagy mesterei a hosszú, összetett szavak képzésének. A pezsgőt pedig samppajna-nak hívják.  Felmérések bizonyítják, hogy a finnek isszák a legtöbb kávét a világon. A Skandináv-félsziget országainak mindegyike az élmezőnyben végzett egyébként, tehát ennek megfelelően a svédasztalos kiszolgálás kávét is magában foglal. Szervíroznak teát és különböző üdítőket is. Meglepő tény lehet, hogy a főfogásokhoz hideg tejet is gyakran fogyasztanak, nem csak ünnep alkalmával. Teljesen elfogadott, ha Finnországban valaki az ebédjéhez egy pohár víz helyett egy pohár tejet kér.

Néhány éve még létezett egy hagyomány, melyet mára már betiltottak, mert veszélyes lehet. Fémet olvasztottak a tűzhely felett, majd az olvadt fémet hideg vízbe öntötték. Ez általában egy patkó alakú fém volt. A hideg vízben a felolvasztott fém azonnal kihűlt és különböző formákat vett fel. A kialakuló formákból próbálták megjósolni, mit hoz számukra a következő esztendő. A forró fém a bőrre csöppenve nagyon komoly égési sérülést okoz, emiatt ezt nem szabad már csinálni.

Maga a patkó továbbra is megmaradt a szerencse szimbólumának az országban. Egyre inkább előtérbe kerülnek az ősi finn szerencsehozó szimbólumok is az kultúra tisztelete nyomán. Régi szimbólumokkal díszített érméket lehet ilyenkor vásárolni, melyeket előszeretettel ajándékoznak egymásnak.

A kimondottan hideg klíma miatt az ünneplés általában zárt helyekre korlátozódik. Hatalmas tűzijáték itt is van, de sokkal kevesebb már az utcabál és a kültéri esemény mint például nálunk. 

 

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: finn hagyomány

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr5918015226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása