Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Finn Húsvéti hagyományok

2023. március 23. 12:21 - Detti94

 sheep-3264732_960_720.jpg

A Húsvétot a világ számos részén ünneplik. A vallásos töltetű ünnephez természetesen országonként, de akár régiónként is más-más hagyományok kapcsolódnak. A kereszténység legfontosabb ünnepét Finnországban is tartják, de Krisztus feltámadásán kívül a tavasz és a jó idő kezdetét is ünneplik, éppen ezért sok érdekes hagyomány kapcsolódik hozzá.

Lássuk is a legérdekesebbeket:

A gyerekek boszorkánynak öltöznek

Egy nagyon vidám és szép szokás. Mindenki tudja, hogy nem csak gonosz, hanem jó boszorkányok is léteznek. Virágvasárnap a gyermekek boszorkányjelmezbe bújnak. Ez nem a megszokott sötét és ijesztő öltözet. Színes vidám ruhákat viselnek, és kendőt kötnek a fejükre. Járják a házakat ágakkal a kezükben. Ezeket az ágakat előtte otthon kidíszítik. Bekopognak az ajtókon, nyújtják az ágat, amit ha elfogadnak, egészséget és szerencsét kívánnak a ház lakóinak. Ennek a neve a "virvonta" vagy "virpominen".

A rövid vers, amit elmondanak így hangzik:

Virvon, varvon, tuoreeks terveeks, tulevaks vuodeks; vitsa sulle, palkka mulle.

magyarul:

Kívánok jó egészséget, és élettel teli esztendőt. Tied az ág, enyém a fizetség.

A gyerekek a jókívánságaikért cserébe cukorkát vagy csokoládét,esetleg pénzt kapnak. Náluk is elterjedt a csokitojás.

 Barkaágakat díszítenek

Ez számunkra is ismerős lehet, hiszen Magyarországon is tartjuk ezt a szép hagyományt. Húsvét közeledtével tavaszias díszben pompáznak a házak Európában. Ekkor már megjelennek az első rügyek a fákon, előbukkannak a földből az első növények. A tavasz már önmagában is az újjászületés jelképe. Ilyenkor sokan barkát is vásárolnak, amelyekre díszeket akasztanak. Ezek a díszes ágak jelképezik a pálmaágakat. Amikor Krisztus bevonult Jeruzsálembe, az emberek a béke jelképét tartották kezükben, ami a pálmaág volt, ennek állít emléket a barka.

A rairuoho hagyománya

A finnek egy kis cserépbe fűmagot ültetnek, ami Húsvétra megnő, ez a rairuoho. A gyermekek a kinőtt fűbe kifestett tojást, játékcsibét tesznek. A hagyomány egy másik változata ennél sokkal egyszerűbb, de nem kevésbé dekoratív. Az emberek a lakásukba egy csokor nárciszt helyeznek és így ünneplik a tavaszt. A gyermekes családok inkább a fűültetést választják, hiszen a kicsiknek jó szórakozás a tojásfestés és érdekes tapasztalat az ültetés.

Sült bárány, mint főétel

A hagyományos húsvéti étel Finnországban a sült bárányhús. Ára miatt nem túl gyakori étek, de Húsvétkor általában ez kerül a finn családok asztalára különböző köretekkel. Természetesen a tojás is felbukkan különböző formákban a tányérokon. Gyakran köretként is kínálják.

Mämmi, a húsvéti desszert

Első ránézésre nem túl bizalomgerjesztő. Megmondom őszintén, én még soha nem kóstoltam. Ennek a hagyománya valószínű a régi időkre nyúlik vissza. A hideg éghajlaton az emberek nem jutottak hozzá sok alapanyaghoz, így korlátozottak voltak a lehetőségeik a főzés tekintetében. A mämmi állagra pudinghoz hasonlít. Vízzel felfőzött rozsliszt és rozsmaláta. Vannak akik édesítik, mások megsózzák. Ma már néha többféle fűszerrel is megszórják, ki hogy szereti. A felfőzött lisztet kihűtik, kap egy krémes állagot. Ezt tejjel, esetleg joghurttal tálalják hidegen. Az étel előnye, hogy sokáig eltartható. 

 

 Hyvää pääsiäista!!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr9718078520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása