Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

A tökéletes délutáni program: ugorjunk el a Naplás- tóhoz

2023. szeptember 11. 15:01 - Detti94

20230910_175426.jpg

A budapesti nyüzsgést néha érdemes magunk mögött hagyni és valami sokkal nyugodtabb program után nézni. A fővárosban és vonzáskörzetében számos lehetőség van a kirándulásra. A belvárosi forgatagból hamar eljuthatunk a zöldövezetbe. A 16. kerületben, Cinkotán található a Naplás-tó, amit a helyiek közül sokan rendszeresen és örömmel felkeresnek. A tó mentén bicikli-és sétálóút is épült, így az oda látogatók könnyen megközelíthetik. A séta mellett a környék túrázási és sportolási lehetőségeket is kínál. A horgászat iránt rajongók is előszeretettel keresik fel a helyet.

A Naplás-tó fontos természetvédelmi terület, a Szilas-patak mesterségesen létrehozott víztározója. A 70-es években jött létre, elsősorban árvízvédelmi céllal. Maga a patak a Gödöllői-dombságból ered és a Dunába torkollik. A tóban és környékén rengeteg védett állat-és növényfaj él. A tóhoz közel kilátó is van, amit a gyönyörű panoráma miatt nem érdemes kihagyni. Fontos megemlíteni, hogy a tóban fürdeni tilos, télen ugyanígy a befagyott tó jegén korcsolyázni sem lehet. 

Néhányszor már én is felkerestem a helyszínt, tapasztalatom alapján inkább a környékbeliek látogatják. A hely remek választás akkor is, ha csupán egy délutáni kocogásra szeretnénk kimozdulni. Sok család is felkeresi, mivel szép és csöndes a környezet, jó a levegő és megannyi olyan állatfajt láthatunk, amelyek a nagyvárosokban nem fellelhetőek.  A jó levegő, a szép környezet és a nyugalom korosztálytól függetlenül mindenki számára fontos. Hétvégente kitűnő program, ha a környéken élünk vagy éppen arra járunk. Ha valaki autóval érkezne, parkolási lehetőséget könnyen talál a közelben. Tömegközlekedéssel is eljuthatunk ide, de a járatok megállóitól egy viszonylag hosszabb, 20-25 perces sétára kell számítani. 

A tó területe nem túlságosan nagy, idősek, kisgyerekesek is könnyedén végigjárhatják. Inkább egy kellemes félnapos időtöltés, mintsem hosszú és nehéz túra. Ha valakit érdekelnek a védett állatfajok, akkor itt ha szerencséje van, találkozhat többek között mocsári teknőssel, erdei fülesbagollyal vagy őszapóval is. Ezen kívül sok védett és ritka növényt is felfedezhet. Bárhol felbukkanhat egy-egy különleges madár, így a nádast, a fákat és a környező láprétet is érdemes alaposan szemügyre venni. A természet iránt rajongók semmiképp se hagyják ki a helyszínt.

Az évszakok váltakozásával érdemes időről időre ellátogatni ide, hiszen a tó és környezete is más-más arcát mutatja. Így szeptember elején a növényzet még élénkzöld, a nap is szépen süt, ugyanakkor már kicsit ősziesek a fények és az esti órákban már hamarabb sötétedik, hirtelen hűl le az idő. A képet tegnap készítettem a tó partjáról, így ősz elején valami ilyesmi látványra lehet számítani. Hamarosan sokkal ősziesebb tájat láthatunk. A színesedő falevelek és az őszi napfény is fantasztikusan szép, amit a partról vagy a közeli kilátóból is élvezhetünk.

 

Szólj hozzá!
Címkék: kirándulás

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr8418211897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása