Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Marraskuu: november Finnországban

2023. november 14. 20:25 - Detti94

 frost-3843010_1280.jpg

Aki kicsit alaposabban tanulmányozta már a finn nyelvet, észrevehette, hogy mennyire bonyolult és kacifántos elnevezése van a hónapoknak. Nem könnyű ezeket az elnevezéseket megjegyezni, de ennek ellenére azt gondolom, hogy csak még különlegesebbé teszi ezt az amúgy is egyedi nyelvet.

A november hónap neve egy összetett szó, a "marras" és a "kuu" szóösszetételéből kapjuk meg az elnevezést. A "kuu" jelentése hold, ez a mai finn nyelvben is használatos. A "marras" szó mára már kikopott a nyelvből, ennek jelentése a halál. Az ősi finn hiedelem úgy tartotta, hogy novemberben a halottak szellemei átmenetileg visszatérnek a földre. Mások úgy tartják, a természet "halálára" utal a szó első tagja. A november egy sötét, hideg és nyirkos hónap. Ekkor már minden kopár, főleg az északi területeken.

Az ország északi részét ilyenkor már egy ideje hótakaró borítja, a déli részen is jó eséllyel már havazik ekkor. Természetesen ilyenkor is megér egy látogatást ez a különleges ország, persze célszerű beltéri programok után nézni, mint például a múzeumlátogatás. Aki nem irtózik a hidegtől, annak tökéletes lehet egy kirándulás vagy egy városnézés is. A tengeri áramlatok miatt a déli részeken, a tengerparthoz viszonylag közel eső városok hőmérséklete magasabb. Ebbe a kategóriába tartozik három fontos város: Helsinki, Turku és Tampere.

Ha november végére időzítjük a látogatásunkat, könnyen belefuthatunk egy "Pikkujoulu" ünnepségbe. A finnek a sötét és kopár novembert megpróbálják vidámabbá tenni ezekkel a "Karácsonyváró" partykkal. Gyakran családok, cégek is rendeznek ilyet, ezzel is hangolódnak az ünnepekre. Itt már nem maradhat el a jól ismert glögi, azaz a finn forralt bor sem.

November 6-án egy különleges ünnepet tartanak az országban: a Svédség napját. Az ünnepet 1908-ban tartották először, ezzel is felhívva a figyelmet az országban élő svéd kisebbségre. Finnországban a svéd nyelvet tanítják az iskolákban, hiszen ez is hivatalos nyelv. És hogy miért novemberben tartják ezt az ünnepet? November 6. II. Gusztáv Adolf svéd király halálának évfordulója.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr1818258749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása