Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Dióhéjban: A japán szakékultúráról

2024. február 21. 13:07 - Detti94

seafood-1419979_1280.jpg

Nagyon sok, a nyugati világban is ismert étel, hagyomány és szimbólum kapcsolható a távol-keleti kultúrához. A japán kultúra sokak számára vonzó és titokzatos egyszerre. A kertészet, a lakberendezés és a gasztronómia egyaránt használ a japán kultúrából eredeztethető szokásokat. Gasztronómiai szempontból jelentős a sushi, a különböző fűszerek, a tengeri herkentyűk, a tea vagy a szaké. Talán a teakultúra az, ami többek által közkedvelt és elérhetőbb is mint a szaké. A magyar nyelvben gyakran rizsborként is emlegetjük, de abszolút más technológiával készül mint a bor.

Nem tudni pontosan, mikor készítették először ezt a japán alkoholos italt, annyit tudunk, hogy az első ismert feljegyzés erről az italról a 3. századból származik. A szaké azóta már összemosódott a japán kultúrával, még Budapesten sem igen találhatunk olyan japán éttermet, vagy akár apróbb sushizót, ahol ne szolgálnának fel különböző típusú szakékat. A mai modern gasztronómia is előszeretettel nyúl hozzá. Akár ázsiai ételek ízesítéséhez is használhatjuk, illetve kísérő italként is megállja a helyét, én személy szerint már szaké alapú koktélokkal is találkoztam néhány helyen. Az ital spirituális szerepe is jelentős, a sintó vallási szertartások fontos szereplője. 

Mára már több fajta technológia létezik, más-más módszerrel készítenek bizonyos szakékat. Készítésének menete inkább a söréhez hasonlít, mintsem a boréhoz.

Egyes típusokat behűtve, másokat szobahőmérsékleten szolgálnak fel. Akár felmelegítve, téli italként is fogyaszthatjuk, ám ezekkel jobb vigyázni. Általában az íz elfedése miatt kínálnak egyes szakékat melegen, tehát nem biztos, hogy ilyen esetben a legjobb minőségre számíthatunk. 

Hagyomány szerint a szakét télen készítik. A modern technológiának köszönhetően ma már egész évben van lehetőség szakét főzni, de a hagyományos japán szakéfőzdék még mindig inkább télen készítik. Ezzel kapcsolatban szeretnék megosztani veletek egy nagyon szép hagyományt. Amikor a szaké készül, a főzdék kiraknak egy úgynevezett "szugitama"-t, ami cédrusfa leveleinek felhasználásával készül, általában gömb alakú. Innen tudhatják a járókelők, hogy a főzdében bizony szaké készül. Az újonnan készült szaké legtöbbször tél végén vagy tavasz elején kerül forgalomba, ennek örömére a készítők gyakran szerveznek ünnepséget.

Ma már itthon is viszonylag könnyen beszerezhetjük bizonyos boltokban, rendelhetjük éttermekben. A megfelelő szaké kiválasztásához érdemes szakember segítségét kérni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr8518335917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása