Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Hygge életérzés Karácsonyra- fillérekből, DIY ötletekkel

2023. november 23. 16:11 - Detti94

house-4238414_1280.jpg

A hygge kifejezés mára már sokak számára ismertté vált. Én még évekkel ezelőtt futottam bele ebbe a mára divatossá vált szóba, amit természetesen először nem ismertem. Akit érdekelnek a skandináv országok, azok közül biztos rengetegen hallottak már róla.  A kifejezés Dániából származik. A "hygge" szót pontosan nem lehet magyarra fordítani, egy életérzés, ami az otthon melegét, a kényelmet és a nyugalmat jelenti. Az északi országok lakói a hosszú, hideg és sötét teleket a belső terek szépítésével, a pillanatok meghitté tételével próbálják átvészelni. 

A hideg évszakok beköszöntével nekünk, magyaroknak is jólesik egy meghitt, nyugodt közegbe hazaérkezni. A lakberendezés, a belső terek dekorációja és az esetleges átalakítások nagyon sok pénzbe kerülhetnek, de hoztam nektek egy-két trükköt, amivel fillérekből is megteremthető a hygge életérzés az otthonunkban.

 Meleg fények minden mennyiségben! 

tea-lights-2223898_1280.jpg

Ezt elérhetjük csupán néhány gyertya segítségével is, de bármilyen kis lámpa, fényfüzér, karácsonyi világítás is fantasztikusan feldobja a lakásunkat. Saját készítésű illatgyertyákat is gyújthatunk. Nem igényel sok eszközt és időt, viszont egy nagyon jó program lehet, akár közösen barátokkal vagy családtagokkal is készíthetjük őket. Ehhez előre érdemes összekészíteni az eszközöket. Kelleni fog olvasztóedény, viasz, kanóc, illetve a kedvenc illóolajunk. Akkor sincs semmi probléma, ha nincsen gyertyaformánk. A viaszt bármilyen kis üvegedénybe kiönthetjük, akár üres befőttesüvegbe is. Figyeljünk azonban arra, hogy semmiképp se éghető anyagot használjunk erre a célra!! Az égő gyertyát pedig őrizetlenül sose hagyjátok!

A viaszt vízgőz felett olvasszuk meg, adjuk hozzá az illóolajat és alaposan keverjük el. Ezután a befőttesüvegbe helyezzük a kanócot. A kanócot rögzíteni kell. Ehhez a legegyszerűbb, ha két hurkapálcát az üveg tetejére helyezünk, összekötjük cérnával őket úgy, hogy a kanóc a kettő között, a befőttes üveg közepén legyen, figyelve, hogy az üveg aljáig leérjen. Ezután beleöntjük az üvegbe az olvasztott viaszt. Meg kell várni, még teljesen megdermed.

Készítsünk pepparkakort! 

heart-617405_1280.jpg

Nincs is jobb annál, mint amikor a karácsonyi fűszerek illata átjárja a lakásunkat. Ez a svéd keksz könnyen és gyorsan elkészíthető, sokáig eláll, tehát érdemes elkészíteni. A takarékosság jegyében egy kisebb adag receptjét fogom leírni nektek. Természetesen, aki szeretné, dupla adagot is készíthet.

250 gramm finomliszt
65 ml juharszirup
110 gramm vaj
100 gramm porcukor
1 tk őrölt szegfűszeg
1 tk őrölt gyömbér
2 tk fahéj
1 tojás
1 tk szódabikarbóna
1 csipet só

A lisztet a szódabikarbónával egy tálba szitáljuk. Elkeverjük benne a fűszereket, a cukrot és a sót. A vajat a juharsziruppal kissé megolvasztjuk és hozzáadjuk a lisztes keverékhez. Vigyázzunk, hogy ne legyen forró. Ezután hozzáadjuk az egész tojást és addig gyúrjuk még szép, egynemű, rugalmas tésztát kapunk. Ezután a tésztát lefóliázzuk, hűtőben pihentetjük minimum 2-3 órát. A hűtőből kivéve vizes kézzel átgyúrjuk a tésztát, 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Ha nincsen sütiszaggatótok akkor sem kell megijedni, pohárral is lehet kis köröket szaggatni, az ízén ez mit sem változtat :) A kiszaggatott tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, majd 5-6 perc alatt 200 fokon megsütjük.

Meleg ital, forró csoki, forró tea, forralt bor! 

weihnachtstee-4677221_1280.jpg

Ez csupán néhány ötlet, természetesen a karácsonyi italok egy jelentős része nem túl olcsó. Én most egy könnyen, gyorsan elkészíthető és kevésbé költséges italt szeretnék megmutatni nektek. Egy téli forró teát, sok-sok finom karácsonyi fűszerrel.

A szükséges alapanyagok:

1 liter víz
2 filter fekete tea
2 ek méz
3 ek cukor
1 marék mazsola
1 tk fahéj
1 narancs kifacsart leve
1 tk őrölt gyömbér vagy frissen reszelt gyömbér

A vizet egy lábasba feltesszük forrni. Ezután levesszük a tűzről, beletesszük a teafiltereket. Figyeljünk arra, hogy 4-5 percnél tovább ne legyen benne a filter, mert túl erős és savas lesz az italunk. Ha eltávolítottuk a filtereket, hozzáadjuk a cukrot és a mézet. Addig kevergetjük, hogy feloldódjanak. Hozzáadjuk a mazsolát, a gyömbért és a fahéjat is. Végül kifacsarjuk a narancsot, a levét beleöntjük a teába. Visszatesszük kicsit a tűzre, 1-2 percig forraljuk. Ezután már fogyasztható is. Ha szeretnénk, dekorálhatjuk a teát szárított gyümölcsökkel, csillagánizzsal.

tipp: ha a mézet túl drágának találjátok, mint alapanyagot, vagy éppen nincs otthon, helyettesíthetitek cukorral. A mazsola is elhagyható, ha nem szeretitek, helyette akár más aszalt gyümölcsöt is használhattok, például aszalt vörösáfonyát.

Esténként filmnézés, olvasás, vagy beszélgetés közben nagyon meghitt hangulatot tud teremteni egy csésze forró, illatos tea. Ha marad belőle, lehűtve berakhatjuk a hűtőbe és másnap is elfogyaszthatjuk akár hidegen, akár újra felmelegítve.

 A téli illatok sem hiányozhatnak a lakásból! 

anise-2905495_1280.jpg

Nem kell drága illatosítót vásárolni ahhoz, hogy a téli fűszerek, a narancs, a fahéj illata átjárja a lakásunkat. Több lehetőség is adott vegyszermentes, természetes és olcsó alapanyagokból házi illatosítót készíteni.

Az egyik lehetőség, ha illatos sót készítünk. Ehhez 3 evőkanál nagyszemű tengeri sóra van szükségünk, illetve a kedvenc illóolajunkra. A két alapanyagot összekeverjük egy kis tányérban és elhelyezzük a lakásunk egyik pontján. Érdemes viszonylag meleg helyet választani. Napokig érezhetjük a finom illatot a szobában.

A narancshéj illatával is megtölthetjük a helyiségeket, ehhez csak arra van szükségünk, hogy meghámozzunk egy narancsot, héját pedig a radiátorra helyezzük. 

Fűszeres, illatos kókuszzsírt is készíthetünk. Ehhez 2 evőkanál kókuszzsírt olvasztunk, ehhez adunk fűszereket, például szegfűborsot, gyömbért, fahéjat, de akár narancshéjat is. Kissé melegítsük össze őket, majd helyezzük egy kis tálkába. Az illatosítónkat meleg helyen tartsuk.

Elő a párnákkal és a takarókkal! 

blanket-2593141_1280.jpg

Biztos mindenkinek lapul a padláson vagy a szekrény mélyén régen elfeledett párna vagy takaró. Ezeket bátran elővehetjük, dekorálhatjuk vele a belső tereket. Rakjuk őket a kanapéra, a fotelra vagy az ágyba. Sokkal kényelmesebb párnák és takarók között olvasni a kedvenc regényünket, vagy szürcsölni a meleg teánkat vagy forró csokinkat.

A hygge elengedhetetlen kellékei ezek a pihe-puha kiegészítők, amik nem csak feldobják a lakást, hanem komfortosabbá, hangulatosabbá teszik az összképet. 

Dekoráljunk a természettel! 

cookies-2991174_1280.jpg

Nem is olyan bonyolult olcsón téli dekorációt készíteni. Ehhez bátran használhatunk fenyőágat, tobozt, szárított narancshéjat, terméseket, bármilyen szárított gyümölcsöt. Elhelyezhetjük őket szép, díszes tálon vagy tálcán, vagy elhelyezhetjük őket rétegezve egy üvegben. Esetleg a fenyőágakat rakhatjuk egy vázába az asztalunkra vagy az éjjeli szekrényünkre. A fenyőágat díszíthetjük a szárított gyümölcsökkel. Ezzel egy nagyon hagyományos módját választjuk a karácsonyi dekorációnak.

Az első karácsonyfát ugyanis, nagy valószínűséggel Németországban állították, dióval és szárított almával dekorálták.

Tipp: Gyönyörű díszeket lehet készíteni úgy is, ha vattát apró darabokra tépkedtek és ráragasztjátok a termésekre vagy a fenyőágra. Így olyan mintha a díszeitekre ráesett volna a hó.

Készítsünk fűszeres lekvárt és fűszeres cukorszirupot kávéba, teába! 

nuns-2304009_1280.jpg

Ha szeretnétek, készíthettek házi lekvárt, de én most egy sokkal gyorsabb megoldást szeretnék megosztani veletek. Ha lapul bármilyen lekvár a kamrában öntsétek egy lábasba, lassan kezdjétek el melegíteni és adjatok hozzá fahéjat, gyömbért, esetleg mézeskalács fűszerkeveréket. Igazából az ízlésre van bízva, hogy ki milyen fűszerrel ízesíti. Akár egy kanál mézet is keverhettek a lekvárba a fűszerek mellett. Ezután ki kell hűteni. Kenyérre, kalácsra kenhetjük, vagy megtölthetünk vele valamilyen sütit.

A cukorszirupot a lekvárhoz hasonlóan bármivel ízesíthetjük. A cukorsziruphoz 250 ml vízre és 250 g cukorra van szükségünk. A vizet és a cukrot egy lábosba öntjük, majd forralni kezdjük, legalább 10 percig forraljuk. Hűtsük langyosra és ezután tegyük hozzá az általunk kiválasztott fűszereket, ízesítőket. Mikor teljesen kihűlt, már használhatjuk is. Ízesíthejük vele a reggeli kávénkat vagy teánkat, önthetjük a forró csokinkba.

A fűszerek mennyisége is ízlés kérdése, de ha 250 ml cukorszirupot vagy lekvárt nézünk, kb 1 kiskanálnyi szerintem ideális.

Fontos! A cukorsziruppal és a felmelegített lekvárral is megégethetjük magunkat, bánjunk vele óvatosan!!

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr8818265403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása