Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

5 dolog, amit jó ha tudsz mielőtt finnül kezdesz tanulni

2022. november 10. 14:45 - Detti94

flag-1361389_960_720.jpg

A finn nyelv elég régóta érdekelt, mindig is a bakancslistámon szerepelt, hogy egyszer én bizony megtanulom ezt a nyelvet. Sokat olvasgattam róla, a kultúráról, a távoli finn-magyar nyelvrokonságról és annak bizonyítékairól. Hosszú évek halogatása után teljesen hirtelen felindulásból eldöntöttem, hogy akkor most vagy soha! ... és belevágtam. Az első lépéseknél szembesültem olyan dolgokkal, amikre először nem is feltétlenül számítottam. Közel másfél évig tanultam nyelviskolai keretek között ezt a gyönyörű és komplex nyelvet. Szeretném megosztani az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat veletek,

1. Nem olyan könnyű finn tanárt vagy tanfolyamot találni

Ma már számos nyelviskola és magántanár hirdeti magát az interneten, de viszonylag kevés tanár van, aki finnül is oktat. A nyelviskolák közül is csak nagyon kevés helyen van lehetőség különlegesebb nyelvet tanulni. A legnépszerűbb nyelvek természetesen az angol és a német, utána az újlatin nyelvek következnek. Az északi nyelvek oktatása általában az erre specializálódott nyelviskolákban történik. Mivel kevesebben tanulják és kevesebb a tanár, ritkábban indulnak tanfolyamok. Valószínű kicsit tovább kell várni, hogy egy nyelviskolában összegyűljön annyi ember, hogy lehetőség legyen csoportot indítani. 

2. Drágább óradíjak, drágább tananyagok

A finn különleges, ritka nyelvnek számít. Ennek ellenére van igény tanulói oldalról a nyelv elsajátítására, habár értelemszerűen kevesebb a potenciális tanuló, mint mondjuk az angol nyelv esetén. Mégis, nagyon nehéz jó finn nyelvtanárt találni, éppen ezért ők magasabb óradíjat kérnek el, mint a hétköznapibb nyelvet oktató kollégáik. A tananyagokat nehezebb beszerezni, kevesebb tankönyv és segédanyag áll  rendelkezésre. Beszerzési áruk költségesebb. A legtöbb nyelviskolában a Suomen Mestari köteteit használják, mely egy tanulóbarát könyvsorozat, rengeteg szókincsfejlesztő és kommunikatív feladatot tartalmaz.

3. A finn nyelvtan nagyon összetett

Tudom, teljesen egyértelmű, és ezzel biztos mindenki tisztában van, hogy a finn nyelvtani szempontból egy bonyolultabb nyelv. A finnben ragoznak, vannak esetek, van hangrend, sok az összetett szó, van tőhangváltás és sok más szabály is. Számítani kell rá, hogy nem fogunk már az első néhány óra után egyszerű mondatokban beszélni. Ha valaki beiratkozik egy kezdő angol tanfolyamra, akkor már nagyon hamar tud egyszerű mondatokban beszélni. A finnél kicsit később jön el az első sikerélmény. Nézzünk csak meg egy példát:

Mi történik, ha angolul azt szeretném elmondani, hogy: Szeretem a fagyit. Így hangzik: I like ice cream. Itt elég tudni a szavakat, a szórendet, nem kellett ragoznunk, és mégis, készen van a mondat.

Finnül viszont így hangzik ugyanez a mondat: Minä pidän jäätelöstä. Itt már a szavakon kívül tudni kell azt, hogy a pitää- szeretni, kedvelni ige ragozása hogy történik, továbbá azt is, hogy a pitää ige után a tárgy mindig sta/stä végződést kap a hangrendnek megfelelően.

4. A finnül tanuló diákok összetartóak

Viszonylag kis létszámú csoportokban zajlik a finn nyelvoktatás, így értelemszerűen sokkal családiasabb légkörben van lehetőségünk tanulni, ha a nyelviskolai tanulást választjuk. Ha egyedül, vagy magántanárral szeretnénk tanulni, akkor is könnyű az interneten nyelvtanulós csoportokban, közösségekben tanulótársakat találni.

A finn körülbelül 5,5 millió anyanyelvi beszélőjével és összetett nyelvtanával valószínűleg nem sok munkahelyen vagy iskolában lesz alapkövetelmény, így a nyelvtanulókat az ország és a kultúra szeretete vonzza leginkább, emiatt a nyelvtanulós közösségek, internetes csoportok tagjai nemtől, életkortól, társadalmi státusztól függetlenül rendelkeznek egy közös érdeklődési körrel, ami által könnyen van lehetőség beszélgetést kezdeményezni, esetleg később közös programokat szervezni.

5. A finn kultúra sokkal gazdagabb, mint gondolnánk

Minden országnak, így természetesen Finnországnak is megvannak a széles körben elterjedt szimbólumai. A legtöbb embernek erről az országról valószínűleg az alábbi dolgok jutnak eszébe: szauna, vodka, Mikulás vagy más néven Joulupukki, Lappföld és a hosszú hideg tél.

Ha elkezdünk egy nyelvet tanulni, akkor az országhoz kapcsolódó kultúrát is megismerjük közelebbről. Én a finn nyelvi tanulmányaimnak köszönhetem, hogy olvashattam Eino Leino költeményeit, tudom mi az a Runebergin torttu, tudom ki Aleksis Kivi , tudom, hogyan készül a mämmi nevű édesség és hogy mi az a salmiakki. Megtudhattam, hogy február 28. a Kalevala napja és hogy milyen szép ünnep a Juhannus.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr5417975210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása