Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

3 nap-3 adventi vásár: Innsbruck, Salzburg, München

2023. december 17. 23:49 - Detti94

bogrek.jpg

Nagyon szerencsésen alakult eddig a december hónap, hiszen egy fantasztikus utazáson vagyok túl. Pontosan egy héttel ezelőtt hajnali 5-kor keltem és Ausztria felé vettem az irányt. Meg sem álltam Innsbruckig. Soha nem jártam még Tirolban, egészen idáig, nagyon magával ragadott a táj szépsége, a hegyek, a természet, a házak, az emberek. Mintha meseországba csöppentem volna. Innsbruck, Tirol fővárosa a síelők egyik legkedveltebb célpontja. Megérkezésemkor a vonatállomáson is rengeteg sífelszereléssel sétáló embert láttam. A város nappal is meseszép, este pedig a karácsonyi fények és a vásár hangulata igazán élettel telivé teszik a várost.

A karácsonyi vásár kötelező kelléke a forralt bor, ennek ára 4.20 Euro, ezen kívül a bögre ára további 5 Euró, amit vissza lehet váltani, illetve ha kikérjük a következő italunkat, újat kapunk helyette.

bogreinnsbruck.jpg

A vásárban megkóstolhatunk különböző osztrák ételeket is, az adag néhol kiadós, máshol kisebb, de minőség szempontjából teljesen rendben van.

arak.jpg

Ha engem kérdeztek, a császármorzsát nem érdemes kihagyni. Van lehetőség választani, hogy szilvával vagy almapürével szeretnénk-e fogyasztani, de fele-fele arányban is lehet kérni. Ennél a standnál a kasspatzn nevű fogást is megkóstoltam. Nagyon finom volt, tulajdonképpen egy nokedlihez hasonlító tészta, sajttal, snidlinggel és sült hagymával a tetején. Kiadós, nagyon intenzív ízű étel. A vásárban vannak olyan standok, ezt főleg az ételt és italt árusító helyknél tapasztaltam, hogy nem lehet bankkártyával fizetni, így ha valaki a vásárban szeretne ebédelni vagy vacsorázni, feltétlenül készüljön készpénzzel. Ha esetleg ez elmaradt, akkor a vásár mellett ATM-ek találhatóak.

Az határ közelsége miatt ellepik a várost az olasz turisták, nagyon sok helyen a német mellett olasz kiírásokkal találkoztam.

kiiras.jpg

A vásár területe nem túl nagy, de el lehet ott tölteni néhány órát, a hagyományos mézeskalácsárusok mellett fajátékok, ruházati cikkek, szuvenírek, különböző kézműves termékek is vásárolhatók. A rendezvény közvetlenül az Inn folyó mentén helyezkedik, így érdemes ott is tenni egy sétát. Ottlétemkor elég esős volt az idő, érdemes vízálló ruházattal is készülni.

inn.jpg

Nappal is érdemes felfedezni a várost, gyönyörűek az épületek és ha szerencsénk van, akkor az idő megengedi, hogy csodálhassuk a várost körülölelő hegyeket is.

hegy.jpg

Második állomásom a Salzburgi karácsonyi vásár volt. Először jártam ebben a városban is, de mindenképp szeretnék nyári időben is visszatérni, mert gyönyörűek az épületei a sétálóutcái. Itt a vásár sokkal nagyobb és több kisebb vásárt is találhatunk.

vasarsalzburg.jpg

Ebben a vásárban tényleg el lehet veszni, rajtam rögtön eluralkodott a bőség zavara. Nagyon sok édességet, osztrák specialitást, ékszereket, ruhákat, játékokat is kínálnak. Külön szeretném megemlíteni, hogy mindhárom vásárban, amit meglátogattam külön standot állítottak a kisállatoknak, így kedvenceinknek is van lehetőségünk venni valami finomságot.
edesseg.jpg

A kora délutáni órákban viszonylag könnyű dolgom volt meglesni az árusok kínálatát, délután 4-5 óra fele már hatalmas tömeg volt, alig lehetett elférni. Körülbelül ekkortájt még az eső is elkezdett esni, ami tovább nehezítette a dolgomat.
diszek.jpg

Egyik adventi vásárról sem hiányozhatnak a karácsonyi díszek, itt is rengeteg lehetőség kínálkozik egyedi, kézzel készült dekorációkat vásárolni.
borsalzburg.jpg

A salzburgi vásárra is érvényes, hogy az étel-és italárusoknál általában készpénzzel lehet fizetni. Szeretném kiemelni, hogy a három vásár közül Salzburgban volt a legfinomabb a forralt bor, és a bögre formája miatt az ital sokáig tényleg forró marad, sokkal nehezebben hűl ki. 

mozart.jpg

Salzburg város híres szülöttje, Mozart még ma is hatalmas kultusszal rendelkezik. Megtekinthető szülőháza és az a ház, melyben élt és alkotott. A képével ellátott híres marcipános csokoládé is sok helyen felbukkan a vásárban és a sétálóutcák üzleteiben. Aki nem szeretne egy egész csomaggal vagy dobozzal vásárolni, egy csokoládégömb az édességes standoknál 1 euróba kerül.
mezesstand.jpg

Úgy tűnik, az osztrákok is szeretik a mézeskalácsot. Rengeteg kidíszített szívecskét, mézit, csillagot és egyéb formákat lehet venni, általában más édességeket is kínálnak a mézeskalács mellett. A csokiba mártott gyümölcsök is nagy népszerűségnek örvedenek.

perec.jpg

Sok stand kínált édes és sós pereceket is. Külön szimpatikus volt, hogy az árusoknál van lehetőség kóstolásra, mielőtt eldöntjük, melyiket is válasszuk.

Az harmadik vásár kedvéért Németország felé vettem az irányt, egész pontosan Münchenbe utaztam. A három vásár közül ez bizonyult a legdrágábbnak, azonban a Marianplatz látványa és hangulata kissé azért kárpótolt. A vásár a város leghíresebb terén helyezkedik, a standok a környező vásárlóutcákban is megtalálhatóak. 

foter.jpg

Itt már napközben is elég zsúfolt a vásár és a bevásárlóutcák is. Az időjárás Münchenben sem kedvezett, szinte végig esett az eső.  A zsúfolt vásárban- tapasztalatból mondom- nem könnyű esernyővel közlekedni. Tanuljatok a hibámból és készüljetek esőkabáttal, ha utaztok valahová.
fa.jpg

Nagyon igényes és szép termékeket árulnak, rengeteg fafaragás, plüssállat, kézzel készült játék, kézműves karácsonyfadísz vásárolható. Habár hozzá kell tenni, hogy néhány jobb darabért valóban mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk.

Itt a forralt bor 5 Euróba kerül, ahogy a másik két vásárban, itt is ki kell fizetni a bögrét, amit új ital esetén kicserélnek, kapunk egy tisztát. Ha úgy döntünk, vissza is vihetjük. Ez esetben visszakapjuk az árát.

bornemet.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr2918283183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása