Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Karácsony Kolumbiában

2023. november 22. 12:26 - Detti94

colombia-2722716_1280.jpg

A modern világ egyik legfantasztikusabb dolgának tartom azt, hogy megszűntek a távolságok az emberek között. Ha a világ másik végére szeretnénk egy levelet, üzenetet küldeni, ma már nem kell hónapokat várni, hogy borítékunk célba érjen. Az internet segítségével ezt másodpercek töredéke alatt megtehetjük.  Ennek is köszönhetem, hogy van egy kedves kolumbiai barátom, akivel rendszeresen beszélgetek. Személyesen egyelőre nem volt lehetőségünk találkozni, de már sok dolgot megtudtam róla és az ottani szokásokról. A napokban azon töprengtem, hogy hány európai országot érintettem már bejegyzéseimben. Ezúttal arra gondoltam, hogy teszek egy merész kitérőt, gondolatban átlépem az Atlanti-óceánt és az egyenlítőt. Kiderítem, hogy ünneplik a Karácsonyt Kolumbiában. Ehhez kedves barátom, Arleyson segítségére volt szükségem, aki örömmel válaszolt kérdéseimre.

(a beszélgetés természetesen angolul zajlott, itt most a magyar fordítást olvashatjátok.)

Mi az, amit a beszélgetésünk elején mindenképpen megemlítenél az országoddal kapcsolatban?

Amit feltétlenül ki szeretnék emelni, hogy földrajzi szempontból egy nagyon sokszínű országról beszélünk. Az Amazonas-medence dzsungelei, az Andok havas, hideg hegycsúcsai és az Amazonas folyó is színesíti az országot. Ettől nagyon egyedülálló Kolumbia.

Hogyan ünneplitek a Karácsonyt Kolumbiában?

Mi is állítunk Karácsonyfát. Az ünnep nálunk általában vallásos töltetű, a jászol és a Betlehem sem hiányozhat. Már év elején tervezzük és várjuk a karácsonyi családi összejövetelt és az ünneplést.

Milyen hagyományaitok vannak?

Az ünneplés hivatalosan December 7-én kezdődik. Ez nálunk, Kolumbiában munkaszüneti nap, mi úgy hívjuk "Día de las Velitas" (angolul: Day of the Little Candles). Ekkor gyertyákat gyújtunk és örülünk a közelgő ünnepnek. Az országunkban nagyon sokan katolikusok, így a tradíciók is ehhez a valláshoz köthetőek. A karácsonyfa alá jászolt helyezünk, illetve a Novéna imádságok is előtérbe kerülnek. Nagyon fontos, hogy ilyenkor együtt legyünk a rokonokkal, a barátokkal, erre remek lehetőséget adnak az úgynevezett "Karácsonyi Bónusz játékok", a spanyol neve "Aguinaldos".  

A házak, az utcák és a boltok is karácsonyi fényekben pompáznak, ahogy sok helyen a világban. Ugyanúgy fontos számunkra is a karácsonyi vacsora, mint bárhol máshol.

Milyen hagyományos karácsonyi fogásaitok vannak?

Buñuelos: olajban sült aprócska fánk
Natillas:
tejből és tojásból főzött puding, tetejét gyakran karamelizálják
Hojuelas:
édes, olajban sült kelttészta, általában lapos, rombusz alakú
Arroz con leche:
tejberizs vagy rizspuding
Papas rellenas de queso:
Sajttal töltött burgonya
Chicha de Maiz:
lila kukorica likőr

Te mit szeretsz a legjobban a Karácsonyban?

Fontos számomra, hogy az ünnepet megoszthatom a szeretteimmel, a családommal. Nagyon szeretem a karácsonyi ételeket és a karácsonyi fényekbe öltöztetett utcákat is.

Az ajándékozás is fontos a kolumbiaiaknak?

Igen, ez is hozzátartozik az ünnephez, hiszen nagyon jó emlék lehet egy- egy kedves ajándék.

A templomba járás is hozzátartozik a Karácsonyhoz?

Annak, aki vallásos, természetesen igen. Azt hozzá kell tenni, hogy nem mindenki megy el templomba, de ennek ellenére megvan az ünnep vallásos töltete. Sokan imádkoznak otthon, ahogy már említettem. 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr6618263771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása