Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

10 érdekes tény Kielcéről

2023. április 17. 09:46 - Detti94

the-university-2795198_960_720.jpg

Lengyelország egy viszonylag hozzánk közel helyezkedő, hatalmas és sokszínű vidék. A nagy területe és kalandos történelme miatt sok látványosságot tartogat a látogatók számára. A magyarok többsége a megközelíthetőségi szempontok miatt Kis-Lengyelországba látogat. Az ország ezen része ismert és gyönyörű helyeket rejt. Krakkó és Zakopane kiemelt turistacélpontok, ami nem véletlen. Már ez a kis vajdaság is hatalmas kulturális sokszínűséget mutat: Zakopane gorál hagyományai, Krakkó történelmi emlékhelyei, apró városok és falvak gazdagítják ennek a vajdaságnak a kultúráját. Nagyon sokáig tudnám még sorolni és dicsérni az itteni hagyományokat, a kultúrát, a gasztronómiát, a tájak és városok festői szépségét. Ugyanakkor most szeretnék egy kicsit északabbra tekinteni. Kis-Lengyelországot északról egy igen különleges, viszont számunkra kevésbé ismert vajdaság határolja. Szentkereszt vajdaság, azaz Świętokrzyskie (ha lengyelül szeretnénk hívni) számunkra talán ismeretlen. A legfontosabb városa Kielce. A város gazdasági- és kulturális szempontból is meghatározó szerepet tölt be ennek a vajdaságnak és Lengyelországnak az életében. Szeretnék megosztani 10 hasznos információt veletek, ami talán meghozza a kedveteket az utazáshoz:

Mindenhol majonézzel fognak kínálni

A "Kielecki mayonnaise" hatalmas kultusznak örvend országszerte. Magyarországon talán kevesen gondolnánk, hogy van egy lengyel város, ahol ilyen fontos szerepe van a majonéznek. Az üzletek és az éttermek is bővelkednek benne.

1800-ban a városközpont gyakorlatilag megsemmisült

Sajnos egy tűzvész során a belváros egy jelentős része teljesen tönkrement és emiatt újraépítették az ottani épületeket. Szerencsére ennek ellenére sok nagyon régi épületet is őriz a város, amiket felfedezhetünk.

Egy utcát Sienkiewiczről neveztek el

Ez talán nem meglepő tény, mivel az egyik legismertebb lengyel íróról beszélünk, így természetesen más városokban is találkozhatunk ilyen nevű utcával. Kielce esetében kulcsfontosságú ez az utca, mert rengeteg régi, történelmi épület található itt.

A Karczówka természeti kincsei lenyűgözőek

A Karczówka Tájvédelmi Körzet felejthetetlen program lehet az ide látogatók számára. A hegyekben található egy kolostor és egy kilátó is. A hegység területén régebben mészkövet bányásztak, a munkák során keletkezett árkok a mai napig láthatók a helyen.

Itt van Lengyelország egyik legismertebb sportcsapata

A sportrajongók talán nagyobb eséllyel hallottak Kielce városáról, mivel a nemzetközi szinten híres labdarúgó klub otthona. Ez a csapat a Korona Kielce. A csapat mérkőzései általában hatalmas eseménynek számítanak a város életében. Ilyenkor az utcákba még a szokásosnál is több élet költözik, az éttermek, a bárok és az utcák megtelnek a szurkolókkal. A klubnak a kézilabda csapata is nagyon híres.

 A város fontos egyetemeknek ad helyet

A kicsit kevesebb, mint 200 ezer főt számláló város fontos tudományos központ. A Jan Kochanowski Egyetem és a Kielcei Műszaki Egyetem nemzetközi tanulóknak is kínál képzéseket. Mind a két egyetemről elmondhatjuk, hogy nemzetközi szintű kutatómunka folyik az intézményekben.

 Kielcében egyedülálló játékmúzeum található

A Muzeum Zabawek i Zabawy kicsik és nagyok számára is egy szórakoztató program lehet. A gyerekeknek érdekes lehet látni a sok régi retro játékot, a felnőtteknek pedig remek alkalmat ad a nosztalgiázásra. A múzeum gyűjteményébe a világ minden tájáról érkeztek érdekes és egyedi játékok.

A Kielcei buszállomás úgy néz ki, mint egy UFO

Pontosabban, ha magyarul szeretnénk megfogalmazni, azt is mondhatnánk, úgy néz ki, mint egy űrlény repülő csészealja. Sok turista és járókelő látogat el ide csak azért, hogy megnézhesse, esetleg lefotózza ezt a különleges építményt. A pályaudvar kinézetét még az 1980-as években tervezték és valósították meg. Nem kimondottan a turizmus része a hely, de akik hallottak róla, szívesen meglátogatják.

A piactéren rengeteg ételt megkóstolhatunk

A piactér a 12. század óta fontos szerepet tölt be a város életében. A modernkori turizmust az itt megrendezett vásárok és fesztiválok is tovább színesítik. Különböző helyi, tradicionális fogásokkal találkozhatunk. Természetesen nagy eséllyel lehet esélyünk megkóstolni a híres majonézt is. Ha esetleg éppen nincs vásár a téren több étterem közül is választhatunk.

A város egyik legrégebbi épülete a Szent Adalbert templom

Ha a város templomairól beszélünk, akkor ez a legrégebbi, a tizedik században épült. A templom legendája és a város alapítása is Boleszláv fiához, Mieszko-hoz köthető, akinek álmában megjelent Szent Adalbert. Az ő tiszteletére emelt itt egy fatemplomot.  Az épület természetesen már nem eredeti formájában áll, azóta átépítették.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr5218104110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása