Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Léteznek finn borok?

2023. szeptember 04. 08:01 - Detti94

table-setting-791148_1280.jpg

Ha Finnországról beszélünk, akkor valószínű senkinek sem a borkultúra jut először az eszébe. Ez nem véletlen, hiszen az országban inkább a sör és a vodkakészítésnek van komolyabb hagyománya. Az északi ország jelentős felvevőpiaca a bortermelő országoknak. A bornagyhatalmak (pl. Argentína, Franciaország, Ausztrália stb.), sőt még Magyarország is exportál termékeket számukra. Azonban ez nem azt jelenti, hogy nem léteznek finn borok.

Azt tudni kell, hogy az országban a szeszes italokat külön boltokban, úgynevezett "Alko" shopokban értékesítik. Ez a vállalat, az  "Alko Oy" a finn állam tulajdonában van. Az italok a környező országokhoz képest drágák, a finn kormány magas adót vetett ki a termékekre. Emiatt sok finn dönt úgy, hogy inkább Észtországban vásárol alkoholt, ahol sokkal olcsóbb.

Az ország éghajlati adottságai alapvetően nem teszik lehetővé a szőlőtermesztést, így egyéb alapanyagokból készítenek borkülönlegességeket. A sarkvidéki bogyók különleges alapanyagként szolgálnak a gyümölcsborok készítéséhez. Az áfonya, a vörösáfonya, az egres nagy számban fellelhetők a finn erdőkben. Ezekből készítenek különböző italokat, többek között gyümölcsbort is. 

Az áfonya egyébként is meghatározó eleme a Skandináv-félsziget gasztronómiájának, rengeteg étel alapanyaga, így az ebből készült borok is könnyen illeszthetőek az itteni fogásokhoz. Finnül az áfonya "mustikka". Leginkább desszertborként értékesítik és fogyasztják őket. Többek között Lappföld területe kiváló lehetőséget kínál ezeknek a boroknak, likőröknek a készítéséhez.

Mindennek ellenére, kimondottan aktuális téma az itteni borkultúra, mivel nem is olyan régen a finn kormány több szabálymódosításhoz is folyamodott, ami kedvez a helyi borászoknak, akik már kísérleteztek a szőlőtermesztéssel.  Habár korábban említettem, hogy az észak-európai klíma nem biztosít megfelelő feltételeket a különböző szőlőfajtáknak, a klímaváltozás miatt Finnország egyes déli részein már sikeresen tudnak szőlőt termeszteni. Ilyen terület például az Åland-szigetek, Helsinki, Tampere vagy Turku környéke. Az ország területére leginkább fagyálló szőlőfajtákat telepítettek. Egyelőre nem minősülnek bornak a Finnország területén szőlőből készült italok, de elképzelhető, hogy néhány év múlva ebben a tekintetben is változások lesznek.

Természetesen, ha borokról beszélünk, egy északi ország soha nem veheti fel a versenyt az olyan bortermelő nemzetekkel, mint például Franciaország vagy Olaszország, de elképzelhető, hogy néhány év múlva piacra kerülnek jó minőségű borok a területről.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr10018199919

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása