Az online naplóm

Utazás, kultúra, nyelvtanulás, gasztro

Krakkó leghíresebb legendája: A Wawel sárkánya

2023. április 13. 14:01 - Detti94

king-69503_960_720.jpg

Ha valaki járt már Krakkóban, akkor biztosan hallott már Wawel sárkányáról. Ha esetleg nem, akkor talán fel tudja idézni a belvárosban, a sétálóutcákban a kirakatokat és az utcai árusokat. Ezek a helyek ugyanis tele vannak kisebb-nagyobb plüss sárkányokkal és mindenféle sárkányos szuvenírekkel.

A mesebeli belvárosban sétálva könnyen megközelíthetjük a sárkány barlangját, ami a Visztula partján található. Lengyel nyelvű térképeken Smocza Jama néven fogjuk megtalálni. Egy csodálatos és titokzatos mészkőbarlang a város közepén. Ehhez a helyhez köthető a Wawel sárkányának legendája, aki a barlangban lakott. Krakkó kultúráját és történelmét átszövi a több változatban is ismert történet, így utunk során érdemes ellátogatni erre a helyre is.

Lengyelül Smok Wawelski néven ismerhetjük. A legenda szerint nagyon régen élt egy veszélyes és gonosz sárkány, aki Krakkó városát rettegésben tartotta, felfalta a juhokat, a birkákat és a fiatal szűz lányokat is. Az ekkori uralkodó Krakus király megelégelte a sárkány pusztítását, nem akarta, hogy továbbra is rettegésben tartsa népét. Kihirdette, hogy akinek sikerül végezni a fenevaddal, annak feleségül adja egyetlen lányát. Sorra érkeztek a jelentkezők, a lovagok, vitézek és lelkes ifjak mind életüket vesztették a sárkány elleni harcban. Végül egy leleményes cipészlegény, Skuba tudott túljárni az eszén. Egy halott birkát kitömött szurokkal és kátránnyal, majd a barlang bejáratához vitte. A sárkány mohón felfalta és csillapíthatatlanul szomjas lett. Hogy szomját oltsa, a Visztula partjához sietett, amiből annyit ivott, hogy végül kidurrant. Így sikerült megtörni a sárkány uralmát a város felett.

A Visztula partján a barlang közvetlen közelében áll egy szobor, amit a 70-es években állítottak fel a legendára emlékezve. A sárkány egy sziklán két lábra emelkedve áll és tekint az ég felé. Emiatt a hely még nagyobb turistalátványossággá nőtte ki magát. A sárkány néhány percenként valóban tüzet okád. Hétvégente és szezonban előfordulhat, hogy várakozni kell, mire közelebbről is megszemlélhetjük, hiszen rengeteg turistát vonz a helyszín. 

Említettem, hogy a szuvenír árusok is lecsaptak a legendára. Rengeteg sárkányos emléket, pici tárgyat van lehetőségünk vásárolni. Aki gyerekekkel érkezik, azok bátran válasszák a plüssállatos boltokat vagy standokat. Egészen biztosan találnak sárkányt is, természetesen aranyos, kedves verzióban. Mindenféle színben és méretben találhatunk ilyen kis plüssfigurákat. Továbbá, kidolgozottabb, akár félelmetesebb változatban megtalálhatunk fafaragott képeket, szobrokat, esetleg fémszobrokat, hűtőmágneseket, képeslapokat, bögréket és biztosan rengeteg mást is. 

A legenda még tovább színesíti Krakkó amúgy is kalandos és hosszú történelmét. A várost bejárva más helyen is van lehetőségünk belebotlani a történettel kapcsolatos emlékhelyekbe, de a leghíresebb a már korábban említett szobor a Visztula partján.  

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://azonlinenaplom.blog.hu/api/trackback/id/tr7018076758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása